Etichete

luni, 29 iunie 2015

The Big Chill / Marea Răceală (1983)

Regia: Lawrence Kasdan. Producător: Michael Shamberg.
Scenariul: Lawrence Kasdan, Barbara Benedek.
Cu: Tom Berenger, Glenn Close, Jeff Goldblum, William Hurt, Kevin Kline, Mary Kay Place, Meg Tilly, JoBeth Williams.
Filmul nu este recomandat copiilor şi adolescenţilor sub 16 ani.
IMDb: 7,2/10; Rotten Tomatoes: 68%; Metacritic: 62%.
Trei nominalizări la Oscar: cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cea mai bună actriţă în rol secundar (Glenn Close); două nominalizări la Globul de Aur: cel mai bun film (muzical sau comedie) şi cel mai bun scenariu; o nominalizare la premiul BAFTA pentru cel mai bun scenariu original. Nu a câştigat însă niciunul din aceste premii, în schimb a primit un premiu de popularitate din partea publicului la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto.
Se pare că în urmă cu mai bine de trei decenii, un film fără nicio acţiune evidentă, fără nicio intrigă, fără niciun deznodământ mai aparte, mai putea avea succes, aşa cum este cazul lui "The Big Chill". Personal m-am plictisit îngrozitor vizionând această peliculă dar asta nu înseamnă că nu pot să-i recunosc meritele regizorului.  Nu există roluri principale sau secundare - dacă s-a considerat că Glenn Close a avut rol secundar, mă întreb cine o fi având rolul principal. Practic, cele şapte personaje ale filmului, egale ca importanţă, foşti colegi de la Universitatea din Michigan, se întâlnesc la casa cuplului Harold (Kevin Kline) şi Sarah (Glenn Close) cu ocazia unui eveniment tragic: sinuciderea şi înmormântarea colegului lor Alex (iniţial jucat de Kevin Costner dar toate scenele au fost tăiate din film). Lor li se adaugă Chloe, prietena mai tânără a lui Alex, care locuia cu el acolo.
Reuniunea foştilor colegi după 15 ani oferă prilejul rememorării clipelor frumoase de altădată (anii 60) şi analizării intervalului scurs de atunci. Pentru americanii născuţi imediat după al doilea război mondial, care şi-au trăit adolescenţa şi tinereţea în anii 60 şi au ajuns la 30 şi ceva de ani în anii 80, filmul poate fi interesant, chiar captivant - ei se pot identifica cu personajele sau măcar cu unul dintre ele. Pentru generaţiile mai tinere, multe din chestiunile discutate de cei în cauză nu prea sună cunoscut. În orice caz, dialogurile sunt cele care îl determină pe spectator să cunoască, încetul cu încetul, caracterele din film.
Filmul se vrea realist. Totul se desfăşoară într-un week-end, evenimentele decurg oarecum normal, multe aspecte sunt previzibile. Totuşi, sar în ochi câteva paradoxuri. Primul este acela că, deşi personajele (cu mici excepţii) au reuşit în cariera lor profesională, fiind ba doctori, ba avocaţi, ba oameni de afaceri, ba actori renumiţi sau jurnalişti de prestigiu, ei nu par foarte mulţumiţi de situaţia lor. Să fie de vină societatea capitalistă care mereu te obligă să ridici standardele, să vrei mai mult de la viaţă?
Un alt paradox este libertinismul făţiş al personajelor. E adevărat că anii 60-70 sunt cunoscuţi ca fiind dominaţi de "sex, drugs and rock'n'roll" dar se presupune că aici avem de-a face cu personaje mature; ceea ce nu pare a fi cazul. Sarah e cea mai afectată de moartea lui Alex; aflăm că a avut cândva o aventură cu acesta; totuşi lui Harold nici că-i pasă. Mai mult, în mod tragicomic, Meg vrea un copil, şi vrea ca fix în acest week-end să fie "însămânţată" iar Sarah îl convinge pe Harold să se sacrifice în acest sens deşi mai erau pretendenţi. Să fie acesta modelul familiei americane? În paralel, Sam (Tom Berenger) şi Karen (JoBeth Williams) au o aventură, absolut previzibilă. Singurul rămas necuplat este Michael (Jeff Goldblum), clown-ul de serviciu.
Mai rămân de discutat personajele cele mai ciudate din film, Nick (William Hurt) şi Chloe (Meg Tilly), cei doi "nerealizaţi". Ei aduc, din punctul meu de vedere, o pată de culoare în plus şi ridică nişte semne de întrebare. Dacă ciudăţenia lui Nick poate fi explicată datorită războiului din Vietnam, în urma căruia se pare că a rămas şi impotent, Chloe are o atitudine cu adevărat aparte. Deşi ar fi trebuit să fie cea mai afectată de pierderea lui Alex, ea este, dimpotrivă, mereu bine dispusă şi afabilă. Faptul că cei doi rămân împreună la finalul filmului nu constituie o surpriză, deşi este curios că Chloe, cea mai tânără şi frumoasă, să-l accepte pe Nick aşa cum e.
În fine, ultima ciudăţenie provine tocmai din motivul pentru care s-au reunit toţi: moartea lui Alex. Nimeni nu ştie de ce s-ar fi sinucis, ce motive ar fi putut avea. Deşi este o temă recurentă, totul rămâne învăluit în cel mai adânc mister - spectatorului nu i se oferă nici măcar o idee, o prezumţie. 
Finalul filmului lasă aşadar totul "în ceaţă", lasă loc pentru interpretări. Personajele pleacă la casele lor aşa cum şi cei care au văzut filmul îşi reiau treburile cotidiene, fără ca nimic spectaculos să se întâmple.

miercuri, 17 iunie 2015

Lionel Richie & The Commodores - The Definitive Collection (2003)

Lionel Richie & The Commodores - The Definitive Collection, Universal Music/Motown, 2003.

Producătorii compilației: Harry Weinger, Jeff Moskow. Remastered: Kevin Reeves.

Sunt trecuți, pe rând, interpretul, melodia, durata și, în paranteză, compozitorul (sau compozitorii).
CD 1:
01. Lionel Richie - All Night Long 4:19 (Lionel Richie)
02. Lionel Richie - Say You, Say Me 4:01 (Lionel Richie)
03. Lionel Richie - My Destiny 4:49 (Brenda Harvey-Richie, Lionel Richie)
04. Lionel Richie - Running with the Night 4:09 (Cynthia Weil, Lionel Richie)
05. Lionel Richie - Dancing on the Ceiling 4:30 (Carlos Manuel Rios, Lionel Richie, Michael H. Frenchik Jr.)
06. Lionel Richie - Don't Stop the Music 4:14 (Lionel Richie, Mark Taylor, Paul Barry)
07. Lionel Richie - Love Oh Love 5:47 (Brenda Harvey-Richie, Lionel Richie)
08. Lionel Richie - Ballerina Girl 3:38 (Lionel Richie)
09. Lionel Richie - My Love 4:05 (Lionel Richie)
10. Lionel Richie - Love Will Conquer All 5:41 (Cynthia Weil, Greg Phillinganes, Lionel Richie)
11. Lionel Richie - Do It To Me 4:41 (Lionel Richie)
12. Lionel Richie - Cinderella 3:40 (Joe Wolfe, Lionel Richie)
13. Lionel Richie - Tender Heart 4:28 (Billy Lawrie, Lionel Richie, Paul Barry)
14. Lionel Richie - Don't Wanna Lose You 4:32 (James Harris III, Lionel Richie, Terry Lewis)
15. Lionel Richie - Closest Thing to Heaven 4:00 (Diane Warren)
16. Lionel Richie - I Forgot 4:52 (Lionel Richie, Pascal Obispo, Patrice Guiro)
17. Lionel Richie - Angel 4:15 (Lionel Richie, Mark Taylor, Paul Barry)
18. Lionel Richie & Enrique Iglesias - To Love a Woman (Enrique Iglesias, Lionel Richie, Mark Taylor)

CD 2:
01. The Commodores - Three Times a Lady 3:38 (Lionel Richie)
02. The Commodores - Easy 3:38 (Lionel Richie)
03. Lionel Richie & Diana Ross - Endless Love 4:25 (Lionel Richie)
04. Lionel Richie - Hello 4:10 (Lionel Richie)
05. The Commodores - Still 3:46 (Lionel Richie)
06. The Commodores - Sail On 3:59 (Lionel Richie)
07. Lionel Richie - Stuck on You 3:11 (Lionel Richie)
08. Lionel Richie - You Are 5:01 (Brenda Harvey-Richie, Lionel Richie)
09. Lionel Richie - Truly 3:21 (Lionel Richie)
10. The Commodores - Just to Be Close to You 3:30 (Lionel Richie)
11. The Commodores - Sweet Love 3:26 (Lionel Richie)
12. Lionel Richie - Penny Lover 3:46 (Brenda Harvey-Richie, Lionel Richie)
13. The Commodores - Oh No 3:01 (Lionel Richie)
14. The Commodores - Lady (You Bring Me Up) 4:03 (Harold Hudson, Shirley King, William King Jr.)
15. The Commodores - Wonderland 5:25 (Milan Williams)
16. The Commodores - Machine Gun 2:38 (Milan Williams)
17. The Commodores - Brickhouse 3:35 (Lionel Richie, Milan Williams, Ronald LaPread, Thomas McClary, Walter Lee Orange, William King Jr.)
18. The Commodores - Too Hot Ta Trot 3:28 (Lionel Richie, Milan Williams, Ronald LaPread, Thomas McClary, Walter Lee Orange, William King Jr.)
19. The Commodores - Flying High 3:49 (Lionel Richie, Thomas McClary)
20. The Commodores - Zoom 4:25 (James Anthony Carmichael, Lionel Richie, Lloyd Tolbert)

AllMusic: 4,5/5; Rate Your Music: 3,66/5; Amazon: 4,8/5.
Cele două CD-uri includ cam toate melodiile reprezentative ale lui Lionel Richie, atât din perioada sa ca membru al formației The Commodores (până în 1981), cât și din perioada sa de maximă glorie, ca solist, începând cu primul său album solo, din 1982. Albumele din anii 1990 și 2000, deși au avut un succes de piață mult mai modest, sunt la rândul lor reprezentate prin câteva melodii, care completează oarecum tabloul general al talentului și evoluției muzicale a acestui artist deosebit.
Compilația a apărut prima dată, la începutul anului 2003, în Statele Unite ale Americii, incluzând un singur CD cu un număr mai redus de melodii. În restul lumii a fost difuzată o versiune mai completă, cu cele 2 CD-uri, și incluzând și în titlu formația The Commodores, alături de Lionel Richie. Este adevărat că primul CD este dedicat exclusiv lui Lionel Richie și include majoritatea hiturilor sale, în special în prima parte, în vreme ce al doilea CD este mai degrabă pentru fanii muzicii anilor 70-80, 14 din cele 20 de melodii fiind interpretate de The Commodores.
Stilurile muzicale sunt destul de diferite. Fără a fi un bun cunoscător al muzicii R&B, se evidențiază stilul funk, în special între melodiile interpretate de The Commodores, între care se remarcă primul hit al acestei formații, melodia instrumentală Machine Gun. Compilația include și câteva melodii ritmate, de dans (le-aș spune disco sau pop-dance), destul de reușite, și așezate în față pe primul CD, între care melodia de deschidere, All Night Long sau Dancing on the Ceiling. Pe melodia Running with the Night, Lionel Richie se apropie chiar de soft-rock, și ne amintește într-un fel și de Michael Jackson - nu degeaba The Commodores au concertat deseori în deschidere la Jackson 5. Ultimele melodii de pe primul CD sunt majoritatea de pe albumele mai recente ale lui Lionel Richie, iar Angel se apropie chiar de techno și house, deși nu e tocmai stilul care i se potrivește.
Lionel Richie este însă faimos, pe bună dreptate, pentru baladele sale romantice, de dragoste, care pot fi mai soul sau mai rock, și care au avut un impact deosebit de-a lungul anilor. Încă de când era la The Commodores, Lionel Richie pare să se fi specializat în melodii lente, de dragoste, bine reprezentate și pe această compilație. În anul 1981, melodia Endless Love în duet cu Diana Ross i-a adus faimă la nivel mondial și probabil i-a deschis drumul spre o carieră solo care s-a dovedit de mare succes, mai ales în anii 80. Cântecele sale de dragoste de pe primele albume solo, Hello și Say You, Say Me, sunt cele mai cunoscute și, din punctul meu de vedere, cele mai frumoase, la care se adaugă numeroase altele, precum Truly sau Ballerina Girl.
Compilația include și o melodie cântată alături de Enrique Iglesias, precum și varianta originală a melodiei Easy, cunoscută fanilor rock datorită versiunii interpretate, mai recent, de Faith No More.
În ansamblu, este un album complet pentru cei care vor să asculte toate melodiile reprezentative ale lui Lionel Richie, și care cuprinde în totalitate și compilațiile precedente ale sale (Back to Front, 1992, și Truly - The Love Songs, 1997).