Etichete

luni, 19 ianuarie 2015

Wolf Creek / Traseul morții (2005)

Regia: Greg McLean. Producători: George Adams, Martin Fabinyi, Michael Gudinski, Gary Hamilton etc.
Scenariul: Greg McLean.
Cu: John Jarratt, Cassandra Magrath, Kestie Morassi, Nathan Phillips.
Total nerecomandat sub 16 ani, datorită scenelor de violență și tortură.
Fimul a putut fi vizionat și pe TVR, la ore târzii din noapte.
IMDb: 6,3/10; Rotten Tomatoes: 53%; Metacritic: 54%.
 

 
Nu-mi plac filmele de groază. M-am hotărât cu greu să-l văd pe acesta, după o pauză de vizionat filme de groază de foarte mulți ani. În general, cine vrea să fie șocat, terifiat, îngrozit, poate să se uite la televizor la știri - e mai simplu. Există și știri direcționate spre această nișă, cum sunt cele de la ora 5. Eu nu prea mă mai uit nici la știri, și cu atât mai puțin la cele de la ora 5. În general, în filmele horror, ideea, de cele mai multe ori, este că niște oameni (de obicei inocenți sau stupizi) ajung să fie omorâți și/sau torturați, mutilați etc. Spectatorul poate să urmărească un astfel de film cu o anumită detașare, știind că asta urmează să se întâmple și că, oricum, așa ceva nu se poate întâmpla în realitate, ”este doar un film” și ”așa ceva nu mi se poate întâmpla mie”.
Ei bine, filmul ăsta e diferit. Groaza e indusă tocmai de faptul că evenimentele par a fi foarte reale și că, de fapt, oricui i se poate întâmpla una ca asta. De fapt, i s-a făcut și publicitate filmului pe ideea că s-ar baza pe niște evenimente reale (ceea ce este doar într-o mică proporție adevărat). Regizorul și scenaristul Greg McLean este destul de sadic prin faptul că acordă aproximativ jumătate din film, adică foarte mult timp ca spectatorul să se acomodeze cu personajele, chiar să le îndrăgească. Astfel, prima parte a filmului este dedicată exclusiv acestui scop: să cunoaștem cele trei personaje, cele două fete britanice, Liz (Cassandra Margrath) și Kristy (Kestie Morassi), și amicul lor australian, Ben (Nathan Phillips). Cei trei se distrează de minune, ca niște tineri obișnuiți, și pregătesc o excursie de-a lungul și de-a latul Australiei, cu o mașină veche.
Chiar și după ce pleacă, e greu de intuit ce urmează. Între Liz și Ben pare să se înfiripe o relație, în contextul peisajelor deosebit de romantice din interiorul Australiei. Cei trei sunt agresați verbal într-o benzinărie, dar scapă fără incidente, și ajung la Wolf Creek, un imens crater cauzat de un meteorit. După ce vizitează situl vreme de câteva ore, se întorc obosiți la mașină, care însă nu mai pornește.
După ce se face noapte și Ben face niște glume despre OZN-uri și extratereștri, de nicăieri apare Mick Taylor (John Jarratt), un fel de ”Crocodile Dundee”, un tip de treabă, care se oferă să-i ajute și-i tractează (cale destul de lungă) până la reședința lui. După o conversație amiabilă, cei trei adorm în timp ce Mick pare să le repare mașina.
Ei, cam de aici începe coșmarul. Nimic nu mai este ceea ce părea să fie. Peisajele romantice se transformă în peisaje terifiante, întunericul și spațiile vaste nelocuite sunt principali adversari ai celor trei care încearcă să supraviețuiască în fața lui Mick, transformat într-un ucigaș în serie. Liz chiar vede care este modus operandi al criminalului, pe camerele video rămase de la alți turiști prinși în capcană, înțelege că totul este ciclic, că Mick folosește aceleași tactici, că au fost urmăriți încă de la ultima benzinărie... Cei trei nu sunt deloc proști, ci dimpotrivă, au un instinct de conservare foarte bine pus la punct iar Mick face destule greșeli (unele impardonabile pentru un ucigaș cu experiență).
Imaginile și cinematografia sunt foarte bune. Scenele de violență și tortură sunt mai mult implicite decât explicite - am văzut mult mai puțin sânge decât în 300: Ascensiunea unui imperiu, ca să dau un singur exemplu. Mick, criminalul în serie, este foarte realist. Nu pare a fi psihopat, nu este un personaj complicat, nu are vreo motivație freudiană pentru a ucide sau a tortura. Sigur, acțiunea este îndreptată mai ales împotriva celor două tinere, ceea ce este oarecum firesc (din perspectiva criminalului).
Filmul nu este chiar pentru oricine. Nu mi-aș dori sa-l revăd si nu l-aș recomanda cuiva. Asta nu înseamnă că nu este un film bun, diferit de filmele horror pe care le-am mai văzut. Finalul lasă loc și pentru o continuare, care a și fost realizată între timp (Wolf Creek 2). Nu știu când voi avea puterea/curajul/starea de spirit ca să văd și continuarea.
 

duminică, 4 ianuarie 2015

Neko Case - Fox Confessor Brings the Flood (2006)

Neko Case - Fox Confessor Brings the Flood, Anti- Records, 2006.
 
Melodii (în paranteză, autorul):
01. Margaret vs Pauline 2:52 (Case)
02. Star Witness 5:16 (Case)
03. Hold On, Hold On 2:46 (Case, The Sadies)
04. A Widow's Toast 1:36 (Case)
05. That Teenage Feeling 2:42 (Case)
06. Fox Confessor Brings the Flood 2:42 (Case, Paul Rigby)
07. John Saw That Number 4:06 (traditional, Case)
08. Dirty Knife 3:18 (Case)
09. Lion's Jaws 2:28 (Case, The Sadies)
10. Maybe Sparrow 2:37 (Case)
11. At Last 1:35 (Case)
12. The Needle Has Landed 3:45 (Case, The Sadies)
 
AllMusic: 4,5/5; Rate Your Music: 3,77/5; Metacritic: 85%.


Fox Confessor Brings the Flood este al patrulea album solo de studio al cântăreței americane de alternative country și folk Neko Case. Ea este născută în SUA dar originile sale sunt ucrainiene, iar tematica acestui album provine din folclorul ucrainean.
Muzica, în schimb, este tipic americană, un alternative country în care vocea deosebită a lui Neko iese mult în evidență.
Deși subiectele abordate sunt provocatoare, muzica este foarte liniștită și relaxantă. Piesele puțin mai ritmate, cum ar fi ”Hold On, Hold On” sau ”The Needle Has Landed”, sunt probabil dintre cele mai reușite.
Albumul s-a bucurat, pe bună dreptate, de aprecieri pozitive peste Ocean, la noi Neko Case fiind în continuare (aproape) necunoscută. Totuși, piesele sunt cam scurte și unele se termină cam abrupt. Ba chiar și albumul are în total doar puțin peste 35 de minute, ceea ce este cam la jumătate din cât ar avea un album ”respectabil”, fără ca asta să însemne de fapt vreun rabat de la calitate, ci doar de la ”cantitate”.
Un alt aspect demn de a fi evidențiat este faptul că Neko Case este autoarea tuturor pieselor, având colaboratori doar la câteva dintre ele, ceea ce sugerează complexitatea acestei interprete - compozitor.

joi, 1 ianuarie 2015

Stacey Jay - The Locket (Medalionul)

Stacey Jay (2011), The Locket, Razorbill, New York, 288 p.
Goodreads: 3,6/5; Amazon: 4,2/5; Barnes&Noble: 4,5/5; Google Books: 4/5.
 
 
După o lungă perioadă în care nu am citit o carte în engleză, mi-am luat inima în dinți și am început acest roman, pe care l-am și terminat surprinzător de repede și fără să am (aproape) niciun fel de probleme de înțelegere. Limbajul nu este foarte complicat, narațiunea este clară și tensiunea se menține intactă de la început până la final.
M-am înșelat aproape complet în privința cărții. Fiind scrisă de o autoare cvasi-necunoscută și încă la începutul carierei, dedicată cititorilor tineri (a se citi: adolescenți) și având în prim-plan o domnișoară de 17 ani, mi-am imaginat că voi citi relaxat o melodramă siropoasă tipic adolescentină, destinată în principal cititoarelor apropiate de vârsta eroinei.
Cartea însă m-a prins și pe mine ca adult de sex masculin, ba chiar am putut intra, cum s-ar zice, în pielea lui Katie Mottola, care ne povestește întâmplările sale din preajma aniversării sale de 17 ani. Sigur, autoarea se bazează pe destule stereotipuri (unele tipic americane): un triunghi al iubirii, format din eroii principali ai romanului: Katie Mottola, Isaac Tayte și Mitch Birnbaum; o prietenă foarte bună (Sarah Neddles); o fată frumoasă, populară și ticăloasă (Rachel Pruitt); alte personaje obișnuite în peisajul liceal.
Partea neobișnuită din acest roman și care declanșează toate evenimentele este elementul (să-i zicem) SF: medalionul pe care Katie îl ”împrumută” (fără să-l ceară) de la bunica sa. Ca mare cititor de romane SF în tinerețe, am apreciat foarte mult felul în care autoarea a știut să se folosească de acest medalion, care și-a păstrat misterul. Medalionul o duce înapoi în timp pe Katie, cu două săptămâni înainte de aniversarea ei, pentru a nu mai comite greșeala de a se săruta cu Mitch și astfel de a nu compromite relația ei cu Isaac.
Totuși, realitatea numărul 2, creată de medalion, nu mai este identică cu realitatea numărul 1 (cea originală) și lucruri rele se întâmplă celor din jurul lui Katie. La un moment dat, ea apelează din nou la medalion pentru a-i salva viața lui Rachel Pruitt, creând astfel realitatea numărul 3, dar medalionul nu mai funcționează când ea dorește să-i salveze pe Sarah Needles sau pe Mitch Birnbaum. Momentul culminant al romanului se petrece aproape de final când evenimentele se precipită în jurul relației dintre Katie și Mitch. Realitatea numărul 1 (cea originală) devine astfel cea mai bună dintre realitățile posibile.
Această călătorie în timp îi permite lui Katie să înțeleagă mai bine ce se întâmplă în jurul ei, să ia poziție față de anumite evenimente, să depășească obsesia ei privind relația cu Isaac (care este de la început antipatic cititorilor, prin felul total necavalaresc în care o abandonează pe Katie pe un câmp, departe de casă). Katie se maturizează considerabil în acest interval și astfel putem spune că acest roman este și unul al ”devenirii” personale. Romanul îi încurajează pe cititori să privească și dincolo de clișee, să își accepte și să își înfrunte greșelile cu demnitate.