Etichete

marți, 3 februarie 2015

Blink-182 - Take Off Your Pants and Jacket (2001)

Blink-182 - Take Off Your Pants and Jacket, MCA Records, 2001.

Melodii (în paranteză, autorul sau autorii):
01. Anthem Part Two 3:48 (DeLonge)
02. Online Songs 2:25 (Hoppus)
03. First Date 2:51 (DeLonge)
04. Happy Holidays, You Bastard 0:42 (Hoppus)
05. Story of a Lonely Guy 3:39 (DeLonge)
06. The Rock Show 2:51 (Hoppus)
07. Stay Together for the Kids 3:59 (Hoppus/DeLonge)
08. Roller Coster 2:47 (Hoppus)
09. Reckless Abandon 3:06 (DeLonge)
10. Everytime I Look For You 3:05 (Hoppus)
11. Give Me One Good Reason 3:18 (DeLonge)
12. Shut Up 3:20 (Hoppus)
13. Please Take Me Home 3:05 (DeLonge)

Versiunea roșie - Take Off

14. Time to Break Up 3:04 (DeLonge)
15. Mother's Day 1:37 (Hoppus)

Versiunea albastră - Pants

14. What Went Wrong 3:13 (DeLonge)
15. Fuck a Dog 1:25 (Hoppus/DeLonge)

Versiunea verde - Jacket

14. Don't Tell Me It's Over 2:34 (DeLonge)
15. When You Fucked Grandpa 1:39 (Hoppus)

Blink-182:
Mark Hoppus - chitară bass, voce
Tom DeLonge - chitară, voce
Travis Barker - baterie
Producător: Jerry Finn.

AllMusic: 4/5; Rate Your Music: 3,02/5; Metacritic: 69%


Băieții de la Blink-182 au atins probabil momentul maxim al maturității lor muzicale cu Take Off Your Pants and Jacket, al patrulea lor album de studio, dar de fapt al doilea care contează cu adevărat, după ce albumul precedent, Enema of the State (1999) le-a adus celebritatea în America și nu numai.
Stilul lor nu a suferit modificări substanțiale față de cel cu care s-au lansat și s-au făcut cunoscuți, un pop-punk tipic californian, foarte asemănător cu ceea ce cântă și alte trupe californiene, precum Green Day sau The Offspring, și împreună cu care cei de la Blink-182 au contribuit la o revitalizare a acestui gen muzical, îndeosebi pe continentul american. Nu este de mirare că producătorul Jerry Finn a lucrat cu toate aceste formații.
Albumul Take Off Your Pants and Jacket este puțin mai apropiat de punk-rock, muzica este puțin mai agresivă, tonalitățile mai dure, chiar și temele alese sunt mai serioase. În afară de subiectele tipice, preferate de adolescenții teribiliști și rebeli (mai ales skateboarderi) care constituie masa critică de fani ai acestei trupe, legate de întâlniri (First Date), sex, masturbare (la care se face aluzie chiar și în titlul albumului), întâmplări hazlii, sunt abordate și teme mai sobre, precum divorțul (Stay Together for the Kids).
Nu lipsesc înjurăturile de tot felul și remarcile obscene care fac deliciul fanilor amintiți. Vreo câteva melodii își justifică prezența pe album mai mult din această perspectivă, a liricii birjărești (de exemplu, Happy Holidays, You Bastard). Muzica este însă așa cum trebuie să fie: directă, puternică, fără ocolișuri, cu îmbunătățiri evidente față de albumele precedente.
Se evidențiază melodii precum Anthem Part 2 sau Story of a Lonely Guy, care parcă ies din tiparele obișnuite ale formației, în sensul bun al cuvântului, dar și cele trei care au fost single-uri, The Rock Show, First Date și Stay Together for the Kids, care au și videoclipuri foarte reușite, chiar interesante. Din păcate, albumul nu este unul echilibrat valoric, spre final fiind multe melodii care pot fi descrise ca ”umplutură”, membrii formației acuzând casa de discuri că i-a grăbit cu apariția albumului.
Financiar vorbind, orice ar fi scos Blink-182 după Enema of the State, ar fi fost un succes, așa că nu este de mirare că Take Off Your Pants and Jacket a ajuns aproape imediat numărul 1 în Statele Unite ale Americii și este ”double-platinum”.
Curios este faptul că trupa nu a apucat să se bucure prea mult de acest succes, evenimentele din 9/11 determinând anularea turneului european și chiar mondial anunțat și reorientarea unei părți a publicului american spre chestiuni mai serioase.
Din fericire, Blink-182 este una dintre puținele trupe de punk-rock care mai subzistă, în ciuda unei despărțiri temporare în 2005... și a uneia care se prefigurează în 2015.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu