Etichete

joi, 7 ianuarie 2016

The heavenly kid / Îngerul adolescent (1985)

Regia: Cary Medoway. Producător: Mort Engelberg.
Scenariul: Cary Medoway, Martin Copeland.
Cu: Lewis Smith, Jason Gedrick, Jane Kaczmarek, Richard Mulligan, Mark Metcalf.
Filmul este interzis copiilor sub 12 ani. Deși nivelul de nuditate și violență este foarte scăzut, în film se fumează mult, și există scene cu tineri beți și chiar o scenă în care se consumă droguri ușoare.
IMDb: 6,2/10; Rotten Tomatoes: 25%.
Creatorii filmelor holywoodiene au avut întotdeauna câteva subiecte mari și late cu care au încercat (uneori au și reușit) să facă audiență. Dintre acestea, filmele cu adolescenți au început să devină o adevărată obsesie în anii 80, având în vedere și publicul de această vârstă, suficient de numeros pentru ca genul acesta de producții să devină mari hituri. Și cum pentru acest public nu este nevoie neapărat de subiecte prea serioase, latura comică este cea esențială.
Cum să faci așadar un film comic pentru adolescenți, în care totuși subiectul să fie moartea sau, în fine, ce se întâmplă după moarte și de ce și cum merită trăită viața, dintr-o astfel de perspectivă, ciudată, post-factum? Iată o întrebare la care au încercat să răspundă realizatorii filmului Îngerul adolescent (1985). Dacă într-un alt film similar, mult mai recent, Charlie St. Cloud, despre am vorbit aici, un accident auto determină o serie de evenimente tragice iar decedatul revine în viața fratelui său doar pentru a-l distrage de la ceea ce se întâmplă în jurul lui, în Îngerul adolescent moartea este privită cu mult umor iar decedatul Bobby Fantana (interpretat de Lewis Smith), aflat vreme de aproape două decenii într-un fel de ”purgatoriu”, este trimis înapoi pe Pământ de Rafferty (Richard Mulligan), purtătorul de cuvânt al ”Șefului cel Mare”, pentru a-și câștiga intrarea în ”Uptown” (rai).
Sarcina lui Bobby nu este tocmai ușoară, deoarece i se dă pe mână un licean introvertit, lipsit de încredere în sine, batjocorit permanent de colegii săi și nebăgat în seamă de fata care-l interesează. Lenny (Jason Gedrick) este așadar prototipul looser-ului dar Bobby reușește, în scurt timp, să-i redea încrederea în forțele proprii, îl ajută să câștige în prestanță și chiar s-o cucerească pe Sharon (Anne Sawyer), fata cam ușuratică din pricina căreia el intră într-un conflict și mai accentuat cu foștii ei prieteni, băieții ”răi” din clasă, deși este evident că Melissa (Nancy Valen), fata cuminte și care-l iubește, este partenera ideală.
Totul se complică când Bobby află că Lenny este fiul fostei sale prietene, Emily (Jane Kaczmarek), măritată între timp cu fostul lui rival, Joe (Mark Metcalf). De aici povestea este dusă la un alt nivel, mai serios, în care Bobby înțelege ce a avut de pierdut, ce înseamnă viața, și încearcă, într-o manieră mai matură, să-i transmită lui Lenny anumite învățăminte, inclusiv să-l facă să evite greșelile pe care el le-a comis, intrând așadar cu adevărat în pielea ”îngerului păzitor”.
Happy-end-ul este total previzibil. Pe lângă ”ambalajul” comic și replicile savuroase, filmul are o consistentă componentă moralizatoare, deloc de neglijat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu