Etichete

joi, 9 februarie 2017

The Expendables 2 / Eroi de sacrificiu 2 (2012)

Regia: Simon West. Producători: Avi Lerner, Danny Lerner, Kevin King Templeton, Les Weldon.
Scenariul: Richard Wenk, Sylvester Stallone.
Cu: Sylvester Stallone, Jean-Claude Van Damme, Jason Statham, Dolph Lundgren, Bruce Willis.
Filmul nu este recomandat copiilor și adolescenților sub 15 ani datorită scenelor de violență extremă.
IMDb: 6,6/10; Rotten Tomatoes: 66%; Metacritic: 51%.

Sylvester Stallone, cunoscut mai ales din filmele din seria Rocky sau Rambo, a fost inițiatorul acestui nou proiect, Eroi de sacrificiu (The Expendables). Primul film din ceea ce urma să devină o nouă serie a apărut în 2010; succesul de public a fost unul mare, așa că au urmat Eroi de sacrificiu 2 (la care ne vom referi un pic mai pe larg) în 2012 și Eroi de sacrificiu 3 în 2014; ultimul film din serie se va pare că va fi Eroi de sacrificiu 4, programat să apară în 2018.
Nu știu cât din succesul acestor filme se datorează felului în care au fost realizate. Principala atracție pentru fani este distribuția, mai exact apariția în aceste filme a multor actori care au dominat scena mondială în anii 1980 și 1990, începând probabil chiar cu inițiatorul Sylvester Stallone, care a fost, la primul film, și regizor și scenarist și actor principal. El a avut însă inspirația ca la Eroi de sacrificiu 2 să lase cel puțin scaunul de regizor mai priceputului Simon West (Con Air - Avionul Condamnaților, Lara Croft), continuând însă să-și adjudece, măcar parțial, rolul de scenarist, și în totalitate pe cel de actor principal și erou, interpretându-l pe același Barney Ross, șeful unei găști de mercenari ”buni”, care-i căsăpesc pe toți cei răi din jurul lor.
Gașca este alcătuită din băieți mai tineri, poate cu excepția veteranului Dolph Lundgren, care joacă în acest film un rol mai puțin caracteristic, cel al chimistului Gunner Jensen, subiectul multor ironii. Îi putem aminti și pe ceilalți din trupa lui Barney Ross: Lee Christmas (Jason Statham), Hale Caesar (Terry Crews), Toll Road (Randy Couture) și, într-o mai mică măsură în acest film, Yin Yang (Jet Li), plus noii veniți Billy the Kid (Liam Hemsworth) și Maggie Chan (Yu Nan), singura prezență feminină.
De partea cealaltă, a băieților ”răi”, îl avem în primul rând pe Jean-Claude Van Damme, în rolul unui personaj cu nume parcă predestinat, Vilain (câtă imaginație!). El este ajutat de mulți răufăcători, dar singurul care mai iese în evidență este Hector, jucat de Scott Adkins.
Deci, dintre veterani, doar Sylvester Stallone, Dolph Lundgren și Jean-Claude van Damme au roluri cât de cât solide. Ceilalți participă în film doar în câteva scene, în special spre final, scopul introducerii acestor actori fiind acela de a atrage o audiență cât mai mare: Bruce Willis joacă rolul lui Church, agentul CIA care-i trimite pe mercenari la treabă; Arnold Schwarzenegger îl interpretează pe Trench, care-i ajută când le e mai greu; și, în fine, liderul de vârstă, Chuck Norris, în rolul trăgătorului de elită Booker, care apare de nicăieri când este nevoie de el.
Dacă acțiunea e făcută în principal de trupa lui Stallone, actorii ”invitați” au rolul de a mai detensiona atmosfera, inclusiv prin repetarea unor replici din alte filme ale lor sau prin autoironii, care se vreau a fi rizibile. Tot de râs este și felul în care echipa de elită a lui Barney Ross își elimină adversarii, care cad ca spicele, în vreme ce ei ies mereu neatinși din orice ploaie de gloanțe și aproape din orice conjunctură.
Nu este însă deloc necesar ca filmul să fie realist. De altfel, și unele din premisele de la care pleacă sunt probabil în mod intenționat greșite și false. De exemplu, cei răi au reușit să pună mâna pe o mină de plutoniu, de parcă s-ar găsi plutoniu în natură; poate uraniu... Apoi, la un moment dat ei țin în brațe niște bucăți de ”plutoniu”; păi, dacă ar fi plutoniu, și chiar uraniu, ar fi prea greu ca să-l poată ține așa, și oricum, cum rămâne cu iradierea? Acțiunea se petrece în Albania, apoi se mută într-o țară ”vecină”, care e aparent Bulgaria, dar care nu e în realitate vecină cu Albania... unde există și o fostă bază sovietică, un oraș fantomă?!
Ne-am lămurit așadar că realizatorii peliculei nu au fost prea interesați de problemele legate de fizică, chimie, geografie sau istorie, știind că grupului lor țintă nu-i va păsa de oricare dintre aceste amănunte. Filmul debutează cu aproape 20 de minute de acțiune, în Nepal, menită a-i introduce pe membrii trupei de mercenari publicului care, poate, n-a văzut Eroi de sacrificiu. Abia apoi apare genericul și se trece la acțiunea principală din acest film. Punctul culminant este bătaia dintre erou (Barney Ross, adică Sylvester Stallone) și antierou (Jean Vilain, adică Jean-Claude Van Damme), care putea fi anticipată de orice copil de grădiniță. Există, uimitor, și un dram de potențială poveste de dragoste, stârnită de (cine altcineva?) Maggie Chan, dar eroii de sacrificiu nu sunt genul acesta de oameni, care să se lase atrași în capcanele iubirii, deși Lee Christmas și Billy the Kid par să facă excepție de la această regulă.
Filmul se adresează în primul rând nostalgicilor, celor care au fost la vârsta potrivită în anii când unii dintre acești actori erau într-adevăr ”mari”, și cărora le este dor acum să vadă o producție de același gen, să-și revadă eroii din copilărie sau adolescență în roluri asemănătoare, care, poate, nu li se mai potrivesc la fel de bine, dar care aduc încasări semnificative... Altfel, parafrazând una din replicile de la finalul filmului, acești veterani ar trebui să realizeze că locul lor este mai degrabă într-un muzeu...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu