Etichete

duminică, 28 decembrie 2014

300: Rise of an Empire / 300: Ascensiunea unui imperiu (2014)

Regia: Noam Murro. Produs de Warner Bros. Pictures.
Scenariul: Zack Snyder și Kurt Johnstad, pe baza benzii desenate ”Xerxes” a lui Henry Miller.
Cu: Sullivan Stapleton, Eva Green, Lena Headey, Hans Matheson, Callan Mulvey.
Filmul nu este recomandat sub 16 ani datorită scenelor de violență extremă și sex.
IMDb: 6,3/10; Rotten Tomatoes: 42%; Metacritic: 48%.
 
 
Filmul ”300” (2006) a avut un succes deosebit, astfel încât era logic ca, mai devreme sau mai târziu, să aibă și un fel de continuare. Aceasta a venit abia în 2014 dar, ca orice continuare, este mai slabă decât originalul. Atât de slabă încât suspectez că producătorii s-au bazat pe faptul că cei cărora le-a plăcut ”300” vor veni în turmă să vadă și acest film, ceea ce s-a și întâmplat, însă doar parțial, succesul financiar fiind ceva mai mic. Așteptările au fost foarte mari pentru ”300: Ascensiunea unui imperiu” și majoritatea celor care au văzut filmul au fost probabil dezamăgiți.
Stilistic, producția nu diferă aproape cu nimic față de original. Aceeași atmosferă sumbră și întunecată (pentru cine cunoaște Grecia, aceasta este o mistificare totală), aceleași efecte speciale, aceleași imagini generate de computer. Ba chiar sunt și elemente în plus: mai multe capete tăiate, mai multe lupte corp la corp, bătălii navale, mai mult sânge și chiar un personaj negativ de sex feminin, Artemisia (Eva Green), care chiar a ridicat standardele și a permis introducerea unor scene cu conținut sexual, în condițiile în care regina Gorgo (Lena Headey) apare în calitate de văduvă a lui Leonidas și de personaj eminamente secundar.
Narațiunea este însă încâlcită și neclară. Cei care văd acest film fără să fi văzut ”300” vor avea în mod evident o problemă din a înțelege ce se petrece. Mai mult, acțiunea are loc într-un interval destul de lung de timp, de zeci de ani, înainte (Bătălia de la Marathon), în timpul (Bătălia de la Artemisium) și după (Bătălia de la Salamina) bătălia de la Termopile, descrisă în ”300”. În aceste condiții, prima parte a filmului este mai degrabă o recapitulare a ceea ce s-a întâmplat în tot acest interval, povestită de regina Gorgo. O serie de elemente nu redau adevărul istoric: Temistocle este descris ca fiind eroul de la Marathon (Miltiade este adevăratul erou), ba chiar îl și străpunge cu o săgeată pe regele persan Darius (care în realitate n-a fost prezent la bătălie și a murit mult mai târziu). Sigur, reflectarea adevărului istoric nu este tocmai obiectivul numărul unu al producțiilor holywoodiene. De asta ne dăm oricum seama, fără să știm deloc istorie, în momentul în care Xerxes (Rodrigo Santoro), moștenitorul tronului persan, se transformă din om într-un fel de zeu, scenă parcă preluată din filmele fantasy.
Eroul principal este generalul atenian Temistocle (Sullivan Stapleton), care luptă pentru democrație și pentru o Grecie unită. El este ajutat de greci (în principal atenieni) musculoși cu piepturile goale, după tiparul filmului original, între care se evidențiază Aeskylos (Hans Matheson) și Scyllias (Callan Mulvey). Ca orice eroi care se respectă, ei taie toți perșii ce mișcă în jurul lor, îmbrăcați parcă după moda arabo-musulmană. Sângele zboară la liber, scenele cu super slow-motion se repetă la infinit: și dă-i și taie, și dă-i și taie...
În mijlocul bătăliei de la Artemisium, cruda Artemisia (ce coincidență de nume), care conduce cu mână de fier armata navală persană, îl invită pe Temistocle pe nava ei pentru o discuție, care se transformă într-o scenă de o intensitate sexuală mai rar întâlnită, cei doi părând mai degrabă a se lupta.
Ei se mai întâlnesc și la final, când Temistocle o și ucide. Din păcate, interpretarea personajului principal de către Sullivan Stapleton nu se poate sustrage unei inerente comparații cu Leonidas (Gerard Butler) din filmul ”300”, din care Temistocle (Sullivan Stapleton) iese rău, ca să nu spunem altfel.
În schimb, Artemisia (Eva Green) aduce o notă de culoare și de prospețime unui film altfel neremarcabil prin nimic, cu excepția efectelor speciale și a violenței dusă până la extrem. Așa cum este realizat, filmul lasă loc și pentru o viitoare producție din seria ”300”. Ar fi bine însă ca așteptările să nu mai fie la fel de mari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu