Etichete

miercuri, 21 decembrie 2016

Era - The Very Best of Era (2004)

Era - The Very Best of Era, Mercury / Universal, 2004.

Sunt trecute, pe rând, titlul melodiei și durata:

01. Ameno (Remix) 3:49
02. Don't Go Away 4:24
03. The Mass 3:42
04. Mother (Remix) 4:11
05. Misere Mani 4:06
06. Avemano Orchestral 4:21
07. Looking for Something 4:10
08. Don't U 2:58
09. Enae Volare 3:36
10. Cathar Rhythm 3:20
11. Divano 3:55
12. Don't You Forget 3:42
13. Hymne 4:56
14. Sentence 4:53
15. I Believe 4:25
16. Looking for Something (Darren Tate Mix Edit) 3:19

Toate melodiile sunt compuse și produse de Eric Lévi.
Interpretarea vocală aparține Corului Englez de Cameră (English Chamber Choir) dirijat de Guy Protheroe, și soliștilor Guy Protheroe (melodiile 1, 2 și 9), Lena Jinnegren (melodiile 2, 5, 7, 12, 14, 16), Florence Dedame (melodia 4, Mother, pentru care a scris și versurile) și Harriet Jay (melodia 6, Avemano Orchestral).

AllMusic: 3,5/5; Amazon: 4,8/5; Rate Your Music: 3,06/5.


Ultimele decenii s-au caracterizat printr-o reîntoarcere a omului modern spre rădăcinile sale, spre elemente culturale aparținând unor epoci străvechi. În acest curent se încadrează și Era, un proiect muzical pus la punct în anii 1990 de Eric Lévi cu sprijinul lui Guy Protheroe și a Corului Englez de Cameră (English Chamber Choir). Totul a plecat de la comedia franceză de mare succes, Vizitatorii (1993), pentru care Eric Lévi a compus coloana sonoră, la rândul său foarte apreciată. Melodia care asigură fondul muzical al filmului, Enae Volare, a fost de altfel inclusă în primul album, intitulat Era (la fel ca și proiectul) și apărut în 1996.
Totuși, melodia cea mai cunoscută de pe acest prim album și din toată discografia Era este Ameno, care deschide (în formă remixată, mai modernă) și albumul The Very Best of Era (2004), o compilație incluzând aproximativ jumătate din înregistrările apărute pe primele trei albume, Era, Era 2 (2000) și The Mass (2003). Întrucât un singur album, mai puțin reușit, Reborn (2008), a apărut după această compilație, se poate afirma că The Very Best of Era este o colecție reprezentativă de melodii a acestui proiect muzical, a cărui activitate pare astăzi încheiată.
Eric Lévi crează o muzică ambientală, aparținând teoretic genului New Age (pe aceeași linie cu Enigma, de exemplu), inspirată din muzica liturgică medievală, în particular cântecele gregoriene, interpretate de un cor, la care adaugă sunete specifice moderne, cu influențe pop, rock și muzică electronică. Corul cântă de obicei într-o limbă asemănătoare cu latina, dar care în mod intenționat nu are niciun sens; videoclipurile sugerează teme dramatice, religioase/creștine, având loc într-o epocă îndepărtată, străveche, de obicei Evul Mediu. Sunt însă și numeroase melodii în limba engleză, în special cele mai noi, de pe albumele Era 2 și The Mass, interpretate de Lena Jinnegren (Don't Go Away, Misere Mani, Looking for Something, Don't You Forget).
Melodia The Mass este clar influențată de O Fortuna de la Carmina Burana iar Eric Lévi recunoaște acest lucru, creditându-l pe Carl Orff. Este totuși o realizare artistică de excepție, bazată, aproape în egală măsură, pe o melodie proprie Era, care apare și în acest album, Divano.
Cele mai reușite piese de pe album sunt, în mod paradoxal, remixurile (criticate de unii), care mi se par mai bune decât originalele: Ameno, melodia cea mai cunoscută, Mother (la care a contribuit, și vocal și liric, Florence Dedame) și Looking for Something, în varianta îmbunătățită de Darren Tate. De altfel, melodia aceasta, care încheie albumul, împreună cu cea anterioară, care este strict instrumentală, I Believe, se regăsesc doar în această compilație, fiind piese ”originale”, care i-ar motiva și pe cei care au deja toate albumele să-l cumpere și pe acesta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu